donderdag 26 april 2012

Lesplan domein maken

Wat gaan we doen?

De leerlingen krijgen een verhaal te horen over een man die vanuit zijn werk, door de stad, naar huis loopt. Hierbij komt hij langs bijvoorbeeld langs, een drukke winkelstraat, een station, een school die net uit is enzovoort. Nadat de leerlingen dit verhaal te horen hebben gekregen, krijgen zij de opdracht om bij dit verhaal verschillende geluiden te maken. Dit mag aan de hand van instrumenten maar ook geluiden ''met eigen lichaam''.

Lesplan muziek

Introductie

(Domeinen: bewegen en luisteren)

De kinderen krijgen een liedje te horen met geluiden uit de stad.
Ze moeten er eerst goed naar luisteren.

Kern:

Er worden vragen gesteld na afloop van het fragment
- Wat voor soort geluiden hoorde je?
- Waren ze hard of zacht?
- Waren ze hoog of laag?
- Waar denk je aan bij de geluiden?


Na het luisteren en bespreken van de geluiden gaan de kinderen er bewegingen bij bedenken.  Daarvoor verdelen we de klas in groepjes. Wij doen voor welke beweging ze moeten doen bij welk geluid. Elk kind krijgt een beweging toegewezen. Daarna spelen we het liedje nog een keer af en doen de kinderen hun beweging als het bijbehorende geluid.
We oefenen tot het goed gaat (maximaal 3 keer) en dan gaan we over op een ander liedje.

(Domein: Zingen en domein lezen en noteren)
Als een meeuw boven zee van kinderen voor kinderen.

Dit liedje laten we eerst een keer horen. De kinderen luisteren goed naar de tekst. Daarna krijgen ze allemaal de tekst van het liedje op het smartboard te zien. Dan kunnen we goed laten zien welke tekst ze wel en niet mee hoeven te zingen. Om duidelijk aan te geven wat ze moeten leren laten we de kinderen zelf aangeven wat een couplet en refrein is. We roepen iemand naar voren: kan iemand aangeven wat het refrein is? Zet daar een stip bij.
Kan iemand een couplet aanwijzen? Zet er een streepje bij.
We laten zien hoe het totaal plaatje van hoe het liedje er symbolisch uit zien.

De kinderen zingen als eerst de eerste twee zinnen van het refrein mee. Als het lukt mogen ze de rest van het refrein ook mee zingen. Na het aanleren van het refrein leren we het eerste couplet aan. We luisteren 1x naar het refrein in het liedje en daarna gaan we hem zingen zonder muziek. Als dat goed gaat doen we het liedje en zingen de kinderen het eerste couplet en refrein mee. Zo doen we ook de andere coupletten.

Afsluiting:
We zingen het lied in z'n geheel met z'n alle.

Kindertekeningen



Krabbelfase : De vroege krabbelfase vindt plaats als het kind 1 tot 2 jaar oud is. In de vroege krabbelfase heeft het kind nog geen besef van het verband tussen de bewegingen die hij maakt en het ontstaan van de vormen op het papier. Het kind imiteert vooral van mensen om zich heen.



Herkenbaarheidfase: deze vindt plaats als het kind 3 tot 5 jaar oud is. In de herkenbaarheidfase houdt het kind zich steeds minder bezig met de drang om in het wilde weg over het papier te krassen of zijn bewegingen te herhalen. Het kind gebruikt bij het maken van zijn tekeningen niet meer de volledige ruimte van het papier, maar beperkt zich steeds meer tot een bepaalde plek op het papie

Schemateseringsfase: als het kind tussen 5 en 7 jaar oud is, is het kind de krabbelfase voorbij. In de herkenbaarheidfase begon het kind al met het maken van herkenbare vormen. In de schematiseringfase begint het kind de lichaamsdelen van de mensfiguurtjes die hij tekent van elkaar te scheiden. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk het onderscheid gemaakt tussen de armen en de benen.



Realistische fase: Hier begint een kind met realistisch tekenen vindt plaats als het kind  7 tot 12 jaar oud is. De tekeningen die het kind maakt, zijn steeds meer representatief voor de werkelijkheid. De houding die het kind tegenover de tekening heeft, wordt steeds kritischer en de voorstellingen worden steeds meer vergeleken met de realiteit. Het kind probeert steeds schetsmatiger te tekenen.


de stadbeat


Kinderen Voor Kinderen: Als een meeuw boven zee songtekst


Soms voel ik me weleens een beetje gevangen
In de grote stad krijg ik bijna geen lucht
Uitlaatgassen of vuilnis, al die stank die blijft hangen
't Liefst sla ik dan, sla ik dan op de vlucht

Wat moet 't fijn zijn te vliegen daarboven
Helemaal vrij zijn, wat heerlijk is dat
Wat moet 't mooi zijn, echt niet te geloven
Enkel te vliegen, ver weg van de stad

(Als 'n meeuw boven zee vlieg ik met alle golven mee
Hoog in de lucht voor de drukte gevlucht
Met m'n prachtige vleugels vlieg ik over de heuvels
De wind neemt me mee, over land, over zee)



Als ik in de trein zit en ik zie alle mensen
Zo druk met zichzelf, met al hun dromen en wensen
Ze rennen en duwen, soms word ik 't zat (zo zat!)
Dan wil ik weg, heel ver weg van de stad

Wat moet 't fijn zijn te vliegen daarboven
Helemaal vrij zijn, wat heerlijk is dat
Wat moet 't mooi zijn, echt niet te geloven
Enkel te vliegen, ver weg van de stad (Ver weg van de stad)

(Als 'n meeuw boven zee vlieg ik met alle golven mee
Hoog in de lucht voor de drukte gevlucht
Met m'n prachtige vleugels vlieg ik over de heuvels
De wind neemt me mee, over land, over zee)


Vliegen, en genieten, alles wordt heel klein beneden mij,
Te zweven voor heel even… ik voel me vrij… (zo vrij…)

Als 'n meeuw boven zee vlieg ik met alle golven mee
Hoog in de lucht voor de drukte gevlucht
(Met m'n prachtige vleugels vlieg ik over de heuvels
De wind neemt me mee, over land, over zee)

(Als 'n meeuw boven zee vlieg ik met alle golven mee
Hoog in de lucht voor de drukte gevlucht
Met m'n prachtige vleugels vlieg ik over de heuvels
De wind neemt me mee, over land, over zee)

Drama les

Wat gaan we doen:

We zetten 4 stoelen voorin in de klas.
Dat zijn de stoelen van de trein. De kinderen gaan straks in de coupé zitten. Ze improviseren een typetje die ze uitvoeren in de coupé. De eerste die zit, gaat weg zodra de vierde persoon ook al even zit. Zo zit de coupé steeds vol met verschillende type mensen.
De kinderen zorgen dat ze zich inleven in hun rol, en houden hun concentratie tijdens het spelen. Het publiek kijkt aandachtig naar de mensen de spelen, zijn stil en lachen niemand uit. Ze kunnen tips en tops geven over de leerlingen.

De trein sluit aan bij het thema stad, omdat daar altijd een station te vinden is. Het station in een stad vormt meestal een centraal punt. Ook de typetjes die de trein binnenkomen zijn typerend voor een stad. Met veel verschillende culturen, en heel veel verschillende soorten mensen. Van rapper tot zakenvrouw, van oma tot kauwgomkauwende, asociale tiener.

2D beeld van klassieke stad



Tijd:
Dit schilderij is gebaseerd op de oudheid, de klassieke tijd of ook wel de Middeleeuwen. Je ziet veel mensen en het is het centrale deel van de stad. Dit kun je zien omdat je de kerk duidelijk naar voren ziet komen. In de klassieke tijd stonden de kerk (de religie) en de markt (de handel en koopwaar) centraal. Het grote plein waar de mensen staan is waarschijnlijk het marktplein, de mensen verzamelde zich hier en kunnen  hier handelen. Je kunt zien dat dit een stad uit de klassieke tijd is omdat er nog veel ''tierelanteintjes'' te zien zijn aan de gebouwen. Je ziet geen rijtjes huizen maar een aantal losse huisjes. Wat ook echt bekend staat in de klassieke tijd.

Beeldaspecten: 
In dit beeld zie je veel verschillende technieken  van schilderen. Er zijn veel pastelkleuren gebruikt om de sfeer rustig te houden. Het is een schilderij uit het realisme, waarin door schilders gereageerd werd op de hedendaagse handelingen van mensen. Dit deden zij door het vast te leggen op schilderijen. Er zijn geen overdreven kleuren in gebruikt omdat dit er ook niet aanwezig was. De werkelijk werd afgebeeld, hierdoor was het ook niet nodig om een bepaalde sfeer te creëren.

Beeldbeschouwingen:
Wat is je eerste indruk van het beeld?
Eigenlijk zie je gewoon een groep mensen staan. Je zou denken dat er een soort bijeenkomst is omdat er zo veel mensen samen te vinden zijn  op een stuk.

Wat kun je vertellen over de voorstelling?
Er zijn veel details in het beeld te vinden. De kerk is netjes en in detail geschilderd maar ook de personen zijn duidelijk afgebeeld. De schaduwen van de bomen zijn te zien op de gebouwen en de grond. Verder zijn er hele echte kleuren gebruikt. Op de stukken waar de zon valt is het ook extra licht gemaakt.

Kun je je erin inleven?
Je zou jezelf er best in kunnen inleven het is namelijk gewoon een dagelijkse gebeurtenis. Mensen gaan naar de markt een ontmoeten elkaar daar.

Hoe sluit de vormgeving aan op het thema?
In de klassieke tijd stonden de religie en het handelen in het middel punt van de aandacht. Het in detail schilderen was ook zeer kenmerkend voor deze tijd. De stad is hier op een klassieke manier afgebeeld met de kerk en markt centraal, waar alle mensen van het dorp of de stad zich verzamelden.

Kun je het plaatsen in een bredere context?
Ja je kunt kijken naar de rest van de inrichting van een middeleeuwse stad. Waarom stonden de kerk en de markt in een klassieke stad centraal? En hoe werd er vroeger in een middeleeuwse stad geleefd? Waren er winkels of had je alleen de markt? Dit zijn vragen waarmee je dieper in zou kunnen gaan op het schilderij en het tafereel waar hierop afgebeeld wordt.


2D Lesplan

Groep 7

Wat gaan we doen?

Samen met de leerlingen gaan we kijken naar een schilderij stad uit de klassieke tijd.
We kijken naar hoe het beeld in elkaar zit: Wat valt je op aan het beeld?
                                                                     Welke kleuren zijn er gebruikt?
                                                                     Wat is je eerste indruk van het beeld?

Daarna kijken we verder. Zit er een boodschap in het beeld?
We kijken naar hoe de kerk eruitziet. Veel details, mooi afgewerkt. Wat kun je daar uit opmaken? Er is veel tijd gestoken in het bouwen van zo'n kerk.
Vaak zie je om de kerk een markt, waar veel mensen zich verzamelen. Je kunt dus zeggen dat de kerk en de markt een centraal punt zijn in een klassieke stad.

Als verwerkende opdracht gaan de kinderen aan de slag.
Met klei maken ze een post moderne kerk. Hoe zou die eruit zien? Ze mogen hierin hun fantasie de vrije loop laten. Met de beoordeling wordt ook rekening gehouden met de structuur van de kerk.

postmodern 4d

In deze smurfen film zit een duidelijk tijdsverloop en speelt zich af in de stad

turbo-duck

Deze turbo-duck heeft drie assemblage technieken :
-lijm (de snavel op het lichaam).
-In elkaar draaien van ijzerdraad waardoor de stevigheid beter werd en de vleugels.
      -De vleugels aan de hand van inelkaar geschroven rietjes en verworven door de vleugels.

woensdag 25 april 2012

3D stad


Morning Sun - Edward Hopper

3D beeld

Dit is een schilderij van Edward Hopper. Hij was een schilder die heel goed de kenmerken van een moderne stad kan weergeven. Wanneer is dit schilderij gemaakt, wat zijn de kenmerken en welke beeldaspecten komen er in terug?

Tijd
Dit is een schilderij dat afkomstig is uit de moderne tijd.
In de klassieke tijd stond de kerk in de stad centraal met veel tierlantijntjes aan de gebouwen. In de moderne tijd werden de gebouwen, inclusief de inrichting ervan erg strak. Rechte, geometrische lijnen. Vaak waren de gebouwen van beton en deze hadden dus ook weinig kleur. Het ontbreken van details straalt soberheid uit.
Ook eenzaamheid komt hier sterk naar voren. De lege, grauwe, hoge ruimte en het grote raam komen als het ware op je af. De vrouw is alleen, ze heeft heeft een neutrale, of iets sombere uitdrukking op haar gezicht. Ze denkt na. Ze kijkt naar buiten, waar ook weinig te zien is, maar waar het wel heel licht is. Zonnig, warm met een strak blauwe lucht.

Beeldaspecten
In dit beeld komen de beeldaspecten lichtinval en schaduw sterk naar voren. De ruimte waar de vrouw zich in bevindt is somber, donker en in de schaduw. De vrouw komt wat meer naar voren door het zonlicht dat naar binnen schijnt. De schaduw die op het achterhoofd van de vrouw valt geeft een treurige draai aan het geheel.

Beeldbeschouwingen
Wat is de eerste indruk van het beeld?
Ik krijg een heel triest gevoel bij het zien van dit beeld.

Wat kun je vertellen over de voorstelling?
In het beeld zitten weinig details. Het is een strak beeld, het gezicht van de vrouw heeft ook weinig contouren en expressie. Het algemene plaatje geeft een bedompte indruk, ondanks de felle zon van buiten. De schaduw speelt hier een overkoepelende factor, die de sfeer van het beeld bepaald.

Kun je je erin inleven?
Ja ik kan me heel goed inleven in dit beeld. Ik vraag me meteen af waar ze over na zal denken. Ze voelt zich niet vrolijk, ze heeft ergens behoefte aan maar je weet niet wat. Haar houding is gesloten, ze houdt haar eigen benen vast, wat je zou kunnen zien als zelfbescherming. De donkere kamer, tegenover het felle zonlicht veroorzaken een soort ironie in het beeld.

Hoe sluit de vormgeving aan op het thema?
Het thema, de stad, is in de moderne tijd een sobere, simpele, eenzame bedoeling geweest. Gebouwen zonder details, van beton. Eenzame straten. Mensen die alles alleen deden, eenzaamheid.
De vormgeving van dit thema komt daar sterk in terug. In de kamer staat alleen een bed. De kamer is overvallen door schaduw. Een enorm, vierkant raam zonder glas is zichtbaar. Ook buiten zie weinig. Strak blauwe lucht, geen wolken. Het gebouw buiten is ook strak. De aanwezigheid van de vrouw, die eenzaamheid uitstraalt.

Kun je het plaatsen in een bredere context.
Ja, zie bovenstaande vragen.






maandag 16 april 2012

Drama les

Lesopening drama Gebaseerd op het onderdeel 'draaideur' van de Lama's.
We beelden vier kenmerken uit van een stad, en maken daar een minitoneelstukje van met vier verschillende scene's.

Scene 1: 'Ghetto'
Personages
2 dealers, 1 zakenvrouw.

Achtergrondmuziek
Young, wild and free van Wiz Kahlifa en Snoop Dogg

Benodigdheden
- Mantelpakje
- Handtasje
- Hoge hakken
- 'Oversized' kleding
- Joint of sigaretten
- Mobiele telefoon

Uitvoering
Een zakenvrouw loopt op haar hoge hakken en in haar mantelpak door een verlaten steegje naar haar werk. Ze is aan de telefoon. In het steegje zitten 2 junkies een joint te roken en vallen haar lastig door in de weg te lopen en opzichtig naar haar te kijken.

Scene 2: 'Geef kinderen de ruimte'
Personages
2 kinderen, 1 automobiliste

Achtergrondmuziek
Lemontree van Fools Garden
Benodigdheden
- 2 Tuinbroeken
- 2 petten met propellertje
- Nepstuur
- Bal
- Nette kleding

Uitvoering
2 kinderen spelen buiten met een bal in de straat. Er loopt een weg door de straat. De bal rolt de weg op, en een auto die te hard rijdt, de bestuurder heeft nogal haast, rijdt bijna over de bal heen. De kinderen waren de straat op gerend achter de bal aan, en komen bijna onder de auto.

Scene 3: 'Shoppingmall' Personages
3 jonge meiden

Achtergrondmuziek
Girls just wanna have fun van Cyndi Lauper

Benodigdheden
- 3 paar hoge hakken
- Heel veel volle plastic tasjes

Uitvoering
We beelden 3 meiden uit in een winkelcentrum, wat tegenwoordig het centrum van een stad vormt. We spelen typische shop 'o holics.

Scene 4: Multicultureel
Personages 1 Franse toerist 1 Marokkaanse toerist en 1 Japanse toerist

Achtergrondmuziek
It's a small world uit Disney Land

Benodigdheden
- Baret
- Rokje
- Zwarte pruik
- Camera
- Rugzakken
- Hoofddoek

Uitvoering
We spelen 3 toeristen uit 3 verschillende landen. We kijken alle drie naar 1 gebouw. De japanse vrouw vraagt aan de Marokkaanse vrouw of ze een foto van haar bij het gebouw wilt maken. Maar ze verstaan elkaar niet. De Franse vrouw begrijpt het wel en maakt uiteindelijk de foto.